1. Anasayfa
  2. Yaşam

Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?


0

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Gün içinde bir şeyler içme ihtiyacı hissederiz. Kimisi çay kimisi kahve tercih ederken seçimlerimiz aslında bizleri yansıtır. Kahveler kendi aralarında birçok seçenek sunmaktadır. Türk kahvesi ve filtre kahve en gözde seçeneklerden diyebiliriz. Sabah erken kalkanların müptelası olduğu ve bu kahve olmadan ayılamayanların vazgeçilmezi olan Filtre kahveyi mercek altına alıyoruz. Filtre kahve her ne kadar basit ve sade görünse de aslında bilinmeyen birçok gizemi tadında saklı.

Bu yazımıza bakmalısın: Saç Bakımı Nasıl Yapılır? En İyi Şekilde Saç Bakımı 2021

Filtre Kahve Bilinmeyenleri

Dünyanın neresine giderseniz gidin filtre kahve sipariş ettiğinizde bariz kültürel bir fark görmeyeceksinizdir. Tarih boyunca varlığını koruyan ve kendini sevdiren bu lezzet 600 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kesin bir bilgi olmaksızın ilk Habeşistan’da bir diğer adıyla Etiyopya’da keşfedildiği bilinmektedir. Filtre kahvenin ortaya çıkışında şüphesiz en önemli isim Alman Melitta Bentz’dir.

Evde sıradan bir günde kahvesini yudumlarken telvelerinden rahatsız olan Melitta Bentz evde sıkça kullandığı eşyalar yardımıyla kahvesindeki telveden kurtulmak istemiştir. Bu sayede evdeki eşyaları yardımıyla ilk defa filtreleme yöntemini bulmuştur. Melitta Bentz filtreleme yöntemini ilk kez denemesi üzerine filtre kahvenin şu anki hale gelmesine katkıda bulunmuştur. Bu sayede kahve artık farklı bir lezzete bürünmüştür ve filtre kahve adını almıştır. Git gide yaygınlaşan bu ürün insanların kahve tüketiminin artmasını sağlamıştır.

Filtre Kahvenin Hazırlanış Aşamaları

Filtre kahve yaparken istediğiniz yolu seçebilirsiniz. Önemli olan elinizdeki imkânları en doğru şekilde kullanabilmektir. Ayrıca neyi nasıl sevdiğinizi bilmeniz de kahvenizde doğru tadı yakalamanıza yardımcı olacaktır. Filtre kahvenizi yaparken damak tadınıza en uygun lezzete ulaşmak tamamen sizin elinizde. Ruh halinize ve yorgunluk durumunuza göre kahvenizi güne uyarlayabilirsiniz. Kahvenizi filtre kahve makinesi kullanarak ya da makinesiz yapabilirsiniz.

filtre kahve yapimi
Filtre kahve nasıl yapılır? Filtre kahve yapımı

Kahve Makinesiz Filtre Kahve Yapımı?

Filtre kahve tarifi için malzemeler, herkesin evinde olan aşırı kolay ürünler. İlk ürünümüz su 80 90 derece mükemmel bir kahve için ideal olacaktır. Kahveyi süzmek için uygun bir kap seçiniz. Cam olursa daha uygun olur ancak plastik de seçebilirsiniz. Ardından filtre kâğıdını kabınıza yerleştirin. Çekilmiş kahvenizi (yaklaşık 10 gram tercih edebilirsiniz) kâğıda dökebilirsiniz. Sıcak suyu yavaş yavaş ekleyin. Kâğıdı hafifçe kabın üzerinden alarak kahvenizi bardağa dökebilirsiniz.

Bu tarifle kendinize hem kolay hem de hazır paketli kahvelerden daha lezzetli bir filtre kahve hazırlamış olacaksınız. Tarifte dikkat etmeniz gereken tek şey filtre kahve kâğıdına hassas davranmak olacaktır. Filtre kâğıtlarına her marketten ya da kahveciden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Makine fiyatlarına nazaran çok daha uygun bir fiyata sahip olduğu için de herkesin satın alması mümkün bir üründür. Filtre kahvenin yoğun tadını sevmeyenler için önerim ise kahvelerine süt eklemeleri olacaktır.

Kahve Makinesi İle Filtre Kahve Yapımı

Ben kahvenin en iyisini içerim. Kahve benim için bir tutku diyorsanız bu tarifim sizler için. Daha fazla emek ve buna bağlı olarak da tabi ki daha fazla lezzet sunan bu tarifte filtre kahveye profesyonel bir dokunuş katıyoruz. Filtre kahve makinesi nasıl kullanılır diyorsanız tarifte tüm detaylarıyla lezzetli bir filtre kahve sizi bekliyor. Bu kahve tarifiyle dostlarınıza eşinize ailenize yemek sonrası hoş bir ikramda bulunabilirsiniz. Gerekli olan ana malzeme tabi ki bir kahve makinesi.

Mükemmel bir kahve demlemek için gerekli filtre kahve malzemelerimizden ilki makinedir. İkinci olarak hazır içme suyu olacaktır. Mümkünse çeşme suyu kullanmayınız. Son olarak çekilmiş kahve gerekmektedir. Kahve tadını ne kadar almak istiyorsanız gramı o derecede değiştirebilirsiniz. Benim önerim 9 – 10 gram arası olacaktır. Kahveleri daima taze tutmak için ağzını sıkıca kapatınız.

Makine haznenizi açın ve içine suyu direkt dökmeyin. Ölçülerinizi fincanınıza göre yapmalısınız. Suyu da fincanınızla dökün ancak dökerken Buharlaşmanın olacağını hesap ederek bir parmak daha fazla su koymalısınız. Sıra kahveyi hazneye dökmekte. Kahvenizi geri kapatırken ağzını sıkıca kapatın ki kahveniz taze kalsın. Kahveniz hava almadığı sürece tazeliğini koruyacaktır. Şimdi sırada tek bir işlem kaldı. Tuşa basın ve makinenizi çalıştırın.

Filtre kahveniz tamamen süzüldükten sonra kahvenizi hemen almayınız. Demleme işleminden sonra 3 4 dakika dinlendiriniz. Kahvenizin dinlenme aşamasından sonra afiyetle kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Filtre kahve makinesi için size küçük bir tüyo vermek istiyorum. Makinelere uçuk fiyatlar ödemek zorunda değilsiniz. En basit mekanizmaya sahip bir makine olduğu için çok bir tat farkı olmayacaktır.

filtre kahve yapimi 1
Filtre kahve nasıl yapılır? püf noktaları nelerdir?

French Press İle Filtre Kahve Yapımı

Diğer yöntemlere kıyasla daha çok uğraştıran bir yola sahip olan bu filtre kahve yapımında yine aynı malzemelerden yararlanıyoruz. Bu sefer French Press’e ihtiyacımız var. Marketlerde bile bulunan French Press ile kahve yapımından büyük zevk alacaksınız. Ellerinizle yaptığınız kahvenin lezzetinin verdiği keyif paha biçilemez olacaktır.

Öncelikle suyu kaynatmalısınız. Kaynattığınız suyu 90 dereceye gelene kadar yaklaştık 2 3 dakika bekletin. Kaynar su kullanmanız filtre kahvenizi lezzetsiz bir hale getirebilir. Fincanınıza ağız tadınıza uygun kahve miktarını belirleyin ben 1 2 tatlı kaşığı öneriyorum. Suyunuzu French Press’e yavaş yavaş boşaltın. Birden dökmemeye dikkat edin. Kahvenizi dökerken köpükler çıkacaktır ve bu köpükler sırasında biraz bekleyerek suyu öyle ilave edebilirsiniz.

Kahvenin suyla buluşması lezzet için çok önemli bir nokta. Kahve su buluşmasının ardından demlenme için biraz sabretmeniz gerekecek. French Press’in pistonunu yukarıya alarak demlenmesini bekleyiniz. Demlenme sonunda süzme işlemini de yavaşça yapmalısınız. Süzme işlemini de bitirdiyseniz afiyetle filtre kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Unutmayın ki lezzetli bir kahve için dikkat etmeniz gereken en önemli şey lezzetli bir su ve sabır. Bu aşamaları yavaşça müziğinizi dinlerken gerçekleştirirseniz artık en iyi kahveyi içebilirsiniz demektir.

Filtre Kahve Tüketmenin Yararları

Karaciğer hastalarına iyi gelmektedir. Ama unutmayalım ki her şeyin fazlası zarardır. O yüzden tüketirken dikkatli olmalısınız. Bunun yanı sıra filtre kahve tüketmenin yararlarından bir diğeri de vücuttaki zararları toksinleri atmaktır. Metabolizmayı hızlandırdığı için vücuttaki yağ oranını yakmaya yardımcı özelliğe sahiptir. Herkesin bildiği gibi tabi ki beyin fonksiyonlarını da hızlandırmaya yardımcıdır. Sabahları ayılmak için tüketilen bu ürün dikkat ve odak toplamaya yardımcıdır.

Yararları saymakla bitmeyen bu ürünün hazırlanışı pratik ve doğaldır. Diğer kahvelere nazaran işlenmemiştir. Kahve çekirdeklerinin kavrulmasıyla ortaya çıkan bir üründür. Son derece organik bir yapıya sahip bu içeceği yoğun çalışma hayatına sahip herkese önermekteyiz.

Hazırlanışının pratik olması ve kolay ulaşılabilen bir ürün olması da çok tercih edilmesi sebeplerindendir. Güne başlarken evinizde hazırlayıp kolayca yanınızda taşıyabileceğiniz bir ürün. Termoslarınızda muhafaza ettiğiniz takdirde lezzet kaybı yaşamadan tüketebilirsiniz. Hem evinizde kendiniz hazırladığınız için lezzetiyle oynamak ve kusursuz bir içecek yapmak da sizin elinizde.

Yukarda da açıklandığı üzere vücuda sayısız yararı bulunmaktadır. Kesinlikle hem performansınızı hem de sağlığınızı olumlu yönde etkileyen bu içeceğin bu kadar basit yapılı oluşu kendisini vazgeçilmez bir hale sokuyor. Hem maliyeti hem de kolay hazırlanışını düşününce filtre kahve vazgeçilmezliğini korumaya devam edecektir. Tüm gün yanınızda taşıyabileceğiniz bu filtre kahve tarifine kimse hayır diyemeyecek.

Makale yazarı ve öğrenci, aynı zamanda internet dünyasın da yer kazanmaya çalışan biri.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir